domingo, 8 de mayo de 2011

Ferro colat.

Història:

Als últims anys de la Dinastia Zhou (550 a. de C.), a la Xina s'aconsegueix obtenir ferro colat (producte de la fusió de l'arrabi). El mineral trobat allí presenta un alt contingut en fòsfor. Durant força temps, fins a la Dinastia Qing (cap a 221 a. de C.), no va tenir una gran repercussió.

El ferro colat va tardar més a arribar a Europa, perquè no s'aconseguia la temperatura suficient. Algunes de les primeres mostres de ferro colat s'han trobat a Suècia, a Lapphyttan i Vinarhyttan, del 1150 d. de C i 1350 d. de C.

Que és:

El ferro colat són aliatges de ferro, carboni i silici en les que generalment estan presents elements com el fòsfor, sofre, manganès, etc . Es caracteritzen per adquirir la seva forma directament amb la fundició d'aquest. s'obté a l'alt forn, una estructura que permet la seva obtenció.

Tipus de ferro colat:

- Ferro fos blanc:
La fundició blanca es caracteritza per la presència del compost intersticial dur i fràgil denominat carbur de ferro o cementita i pel color de la seva superfície fracturada.

Aquesta fràgil i falta de maquinabilidad limita la seva utilització industrial, quedant reduït el seu ús.

- Ferro fos gris:

El ferro gris és un dels materials ferrosos més emprats i el seu nom es deu al'aparença de la seva superfície al trencar-se. Aquest aliatge ferrosa conté en generalmés de 2% de carboni i més d'1% de silici, a més de manganès, fòsfor i sofre. Normalment s'utilitza per a fer tuberies.



-Ferro fos maleable.

Aquest tipus de fosa s'obté en aplicar al ferro fos blanc un tractament de recuit,escalfant a una temperatura compresa entre 850 i 950C º amb l'objectiu de descompondre la cementita quedant el carboni lliure en forma de nòduls irregulars.

-Ferro fos nodular
Aquest tipus de fosa es diu també fosa dúctil i fosa amb grafit esferoide. Es caracteritza perquè en ella apareix el grafit en forma esferoïdal o de glòbuls minúsculs.

· De totes les classes de ferro fos que s'indiquen, es calculen que el 90% de les peces fabricades de ferro fos en el món són de fosa gris, la fosa maleable i la nodular vanguanyant cada dia un major terreny en el camp de les fabricacions per fundició.

Des del punt de vista de la soldabilitat podem indicar el següent:

- La fosa blanca presenta seriosos problemes per a soldar.

- La fosa grisa és soldable amb els mètodes apropiats per soldar ferro fos.

- La fosa nodular que es ve emprant-se cada dia en major proporció en el nostre medi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario